Håller hotet av plötslig spädbarnsdöd dig vaken om natten? Kommer du på dig själv att du övervakar ditt eller dina barns andning under natten?
Jag fattar. När jag var en ny förälder ville jag inte ens lämna rummet när min dotter sov. Även om jag visste att sannolikheten för plötslig spädbarnsdöd var liten, var det fortfarande en utav mina största rädslor. Ena minuten sover ditt barn lugnt och fint, för att i nästa ögonblick vara borta.
För att inte föreställa mig det absolut värsta varje gång min dotter blundade, bestämde jag mig för att ta reda på allt som fanns om plötslig spädbarnsdöd och barns sömnvanor.
Med min nyfunna kunskap kände jag mig mer i kontroll över situationen och mindre orolig. Jag sov bättre om nätterna.
Innehåll
Sömn får oss att må bättre
Att få tillräckligt med sömn är viktigt för oss alla, men det är speciellt viktigt för en liten bebis. Det är när blodtillförseln till musklerna ökar, reparation och tillväxt av cellvävnader sker, och kroppen släpper ut viktiga hormoner för utveckling och tillväxt.
Sömn, eller bristen av sömn, kan påverka ett barns temperament, centrala nervsystem och hjärnutveckling, till och med barnets kognitiva förmågor.
Små barn behöver extra mycket sömn
Eftersom de växer och utvecklas så snabbt behöver barn mycket sömn. När de når två år kommer barnen att ha sovit cirka 40 procent av sitt liv.
Ett barns sömnbehov är enormt, särskilt i början. Så här mycket sömn behöver det genomsnittliga barnet:
- Tills de är ungefär två månader gamla behöver barn från 15 till 17 timmars sömn per dag.
- När de når tre månader behöver de fortfarande 15 timmars sömn.
- Från fyra månader till 11 månader gammal, mår de bäst av 12 till 15 timmar sömn per dag.
- Småbarn, från 1 till 2 år, borde ha någonstans från 11 till 14 timmars sömn.
Skrämmande Statistik
Men ett så stort sömnbehov är inte helt utan sina risker. Faktum är att:
- Varje år dör der färre än 30 spädbarn av sömnrelaterade orsaker i Sverige.
- Barn utsätts för 40 gånger högre risk för kvävning när de sover med en vuxen i sängen.
Det behöver inte vara så eftersom många av dessa dödsfall kan förebyggas. Det är svårt att säga hur många dödsfall som hade kunnat förebyggas genom att helt enkelt utbilda föräldrarna, vissa experter säger att risken kan minskas med så mycket som 50 procent.
Men för att minska dessa siffror och rädda liv, måste kunskapen om sömnrisker för spädbarn spridas.
Plötslig spädbarnsdöd och dödliga sömnolyckor
Att sova bör vara en lugn tid för både dig och ditt barn. Du har arbetat hårt för att göra barnrummet till en lugnande och väl inredd plats för barnet att vila, men tyvärr kan barnrummet ibland vara en skrämmande plats.
Det finns många risker du måste vara extra uppmärksam på.
Vad är plötslig spädbarnsdöd?
Du vet förmodligen redan vet några saker om plötslig spädbarnsdöd eftersom det är ett stort orosmoment för alla föräldrar. Plötslig spädbarnsdöd, eller Sudden Infant Death Syndrome – förkortat SIDS, är en risk för barn som är yngre än ett år.
Det är vanligast hos spädbarn som är sex månader eller yngre – 80 procent av alla fall med plötslig spädbarnsdöd inträffar i denna åldersgrupp.
De som löper störst risk är spädbarn mellan två och tre månader. Plötslig spädbarnsdöd bekräftas först efter att alla andra möjliga kända orsaker uteslutits.
Riskfaktorer för plötslig spädbarnsdöd
Det finns vissa underliggande orsaker eller faktorer som ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Men innan du får en panikattack av att ditt barn faller in i en av dessa kategorier; tänk på att den totala risken är fortfarande mycket låg.
Här är några av de faktorer som tros öka risken:
- För tidig födsel
- Sängdelning
- Tobak och nikotin
- Försenad eller bristfällig mödravård
- Alkohol och droger
- Kön
- Luftvägsinfektioner
- Att inte amma
- Tvillingar
- Genetik
- För varmt sovrum
- Hoppa över vaccinationer
Vad som inte orsakar plötslig spädbarnsdöd
Det är vanligt att försöka leta efter orsaker till plötslig spädbarnsdöd, särskilt på grund av hur slumpmässigt det verkar vara. Det är svårt att själv inte börja fundera på vad som kan orsaka, en till synes helt frisk bebis, att plötsligt sluta andas.
Det är naturligt att vilja försöka hitta en orsak, skylla det på någon förändring i livet, rutiner eller kanske omgivning.
Även om vi inte känner till alla faktorer som ökar risken för plötslig spädbarnsdöd, så vet vi några som går att utesluta. De inkluderar:
- Medicinering: medicinering tros inte orsaka plötslig spädbarnsdöd.
- Smitta: plötslig spädbarnsdöd smittar inte barn till andra barn. Även om virus kan spela en liten roll— som ännu inte har bekräftats – är det inte grundorsaken.
- Vacciner: även om en del föräldrar är övertygade om påstådda skadliga konsekvenser av vacciner, så orsakas plötslig spädbarnsdöd inte av vaccinationer. Eftersom de flesta spädbarn får en serie vaccinationer ungefär samtidigt som plötslig spädbarnsdöd vanligtvis uppstår, är det lätt att förstå varför sörjande föräldrar kan länka samman de två. Men flertalet studier har inte visat på något samband mellan plötslig spädbarnsdöd och vaccinationer.
16 tips för att minimera riskerna
Nu när du vet vilka faktorer som kan öka ditt barns risk för plötslig spädbarnsdöd, behöver du också veta vad som kan göras för att minimera risken på ett proaktivt sätt. På så vis kan du göra allt för att ditt barn ska sova så tryggt och säkert som möjligt.
Först och främst, det finns inget du kan göra för att helt skydda ditt barns hälsa. Detta är en tråkig och obekväm sanning för oss som föräldrar. Vi vill skydda dem från allt, men vi kan helt enkelt inte.
Det bästa vi kan göra är att lära oss så mycket som möjligt om de faror de möter och försöka minimera dem. Utbildning och kunskap är min och din bästa möjlighet.
Av samma anledning du väljer en säker bilbarnstol ifall olyckan skulle vara framme så finns det lyckligtvis några förebyggande åtgärder som du kan vidta för att minska risken av att ditt barn ska råka ut för plötslig spädbarnsdöd.
1. Låt alltid ditt barn sova på rygg, även vid kortare sovstunder.
Sedan Socialstyrelsen började rekommendera att barn sover på ryggen istället för magen 1992, har incidenterna av plötslig spädbarnsdöd minskat med över hälften. Att sova på ryggen minskar ditt barns risk att bli överhettad och andningsvägarna hålls öppna vilket gör det lättare att andas.
Att sova på sidan bör undvikas tills dess att ditt barn är stort nog att kunna rulla över på egen hand. Vid den tidpunkten ska du ändå alltid låta ditt barn somna på ryggen, men om de rullar över till sidan, behöver inte flytta dem tillbaka till ryggläge.
Kom ihåg: att sova på magen bör undvikas. Att låta en bebis vara på mage är viktigt, men bara under barnets vakna timmar och under övervakning.
2. Täck inte ditt barns ansikte eller huvud medans de sover
Det är viktigt att ditt barn har frisk luft som cirkulerar medan de sover. Om de har en filt som täcker ansiktet, har de mindre tillgång till frisk luft än vad de behöver. Det är en potentiellt farlig situation för en liten bebis, särskilt en som fortfarande kan till exempel vara lite täppt i näsan från en tidigare eller pågående förkylning.
3. Lägg ditt barn i en säker sovplats
Barn somnar ofta på de märkligaste platserna – det beror på att de tenderar att sova en stor del av sin dag. Här är några av deras favoritplatser att sova på.
- Spjälsäng: en spjälsäng är den säkraste platsen för ett spädbarn att sova i. Använd en fast madrass och oroa dig inte för hur hård den verkar för dig — spädbarn har inga problem med det.
- Babynest: Babynest är bra för spädbarn, men de bör inte användas av äldre barn. Använd dem endast tills ditt barn börjar rulla runt eller flytta runt mer. Det brukar inträffa runt 4 månaders ålder.
- Bedside Crib: Bedside Crib eller sidosäng är en relativt ny företeelse, men de verkar vara bra och säkra, förutsatt att de används på rätt sätt.
- Babysitter: spädbarn somnar ibland i sina babysitters och nyblivna föräldrar drar sig ofta för att flytta dem av rädsla för att väcka den sovande bebisen. Vem vill förstöra sina få minuter av lugn och ro? Det är dock rekommenderat att flytta barnet från babysitter till sin spjälsäng om de somnar där, spjälsängen är en säkrare (och bekvämare) sovplats.
Jag kan varmt rekommendera en babysitter från BabyBjörn – våra barn har älskat vår, speciellt med lekbågen som går att köpa till och underhåller dom små! Stabila och välbyggda. - Hängmatta: hängmattor rekommenderas inte för barn att sova i eftersom de kunde rulla över till en mindre säker position. Om du håller ditt barn under övervakning under en kortare tupplur går en hängmatta bra att använda, men den ska ALDRIG användas för oövervakad sömn.
- Soffor: soffor är aldrig ett säkert alternativ för din bebis. De kan rulla över och ramla ner och de kan sjunka ner om soffan är för mjuk. Det kan potentiellt orsaka andningsproblem.
4. Dela sovrum med barnet
Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn upp till 3 månaders ålder ska sova i samma rum som föräldrarna. Men barnet ska ha sin egen plats att sova på, som en spjälsäng eller en bedside crib som fästs vid din säng.
5. Undvik att dela säng
Att låta ditt barn sova i din säng kan kännas tryggt. Du får mysa och vara nära ditt barn hela natten lång och kan hålla ett vaket öga på dem. Men kvävningsrisken är för stor i din säng.
En arm eller ditt täcke kan täcka ditt barns ansikte, dina kuddar kan kapa deras lufttillförsel och du kan rulla över på dem av misstag under natten.
Vissa föräldrar har framgångsrikt delat säng med sin bebis, men det är inte något du ska prova på ett infall och är heller inget som Socialstyrelsen rekommenderar.
6. Använd säker sovutrustning
När du väljer en spjälsäng eller liggdel är det viktigt att sätta säkerheten först. Tänk över riskerna innan du köper en begagnad spjälsäng eller liggdel, speciellt om sängen är något äldre.
LÄS OCKSÅ: Bästa spjälsängen för ditt barn: Vi jämför säkerhet, komfort och design
Vi vet mycket mer idag om sömnsäkerhet än man gjorde för flera generationer sedan när många av dessa produkter är tillverkade.
Varje spjälsäng ska ha spjälor och det ska inte gå att vika ner eller enkelt ta av en sida. Spjälavstånd är också viktigt. Avståndet mellan spjälorna får inte vara mindre än 4,5 centimeter eller mer än 6,5 centimeter för att skydda spädbarn från att falla ut eller att fastna med huvudet mellan spjälorna.
På MSB finns nyttig information kring vad man bör tänka på för att få ett barnsäkert hem.
Oavsett var du bestämmer att du ska ha spjälsängen, antingen i ditt eget sovrum eller en barnkammare, ska du se till att hålla spjälsängen borta från värmeelement, fönster och lösa sladdar.
7. Använd en fast madrass med ett dra-på-lakan
Madrassen ditt barn använder måste vara fast eftersom det är det säkraste alternativet. Det ska passa tight i spjälsängen och lämna lite utrymme mellan madrassens sidor och spjälsängens spjälor.
De enda sängkläderna du behöver är ett dra-på-lakan som ska vara anpassat till din madrass. Men jag rekommenderar även att ha ett madrassskydd under lakanet, som skyddar madrassen mot eventuella ”olyckor” som kan ske under natten. Ett hett tips när väl barnet börjar sova utan blöja är att ha flera madrasskydd pådragna samtidigt. Skulle en olycka ske så är det bara att dra av lakanet och det översta madrasskyddet och slänga in i tvätten – snabbt och smidigt!
8. Lämna leksakerna utanför spjälsängen
Håll dom mysiga gosedjuren borta från ditt barns spjälsäng. Det kan se fint och mysigt ut men säkerhet är viktigare. I ett spädbarns ålder fyller de gosiga mjukisdjuren absolut inget syfte i dess spjälsäng.
Detta inkluderar även leksaker kopplade till nappar. De är inte säkra, särskilt inte de första 4 månaderna.
9. Klä ditt barn ordentligt medan du sover
Håll inte ditt barns rum för varmt – de bör inte bli överhettade. Deras rum bör vara kallt nog att du inte känner dig varm när du går in där. En temperatur på 20 grader är lämpligt för att sova gott om natten.
Men tänk på att barnet sover bäst i något mjukt som en pyjamas.
10. Sovpåse
Att linda med en filt är en populär metod att hålla en bebis varm på natten. Men det är bättre att använda en sovpåse som en one-piece.
11. Sluta linda runt 2 månader
Vissa föräldrar älskar fortfarande att linda sina barn. Att linda är när du virar in din bebis tätt i en filt.
Men om du väljer att linda ditt barn, bör du sluta när de är 2 månader eller så fort barnet signalerar att vill försöka vända på sig. Se också till att du kan få in 2-3 fingrar mellan barnets bröst och filten för att försäkra dig om att du inte har lindat för hårt. Undvik att linda barnet i fleece, då det lätt kan bli för varmt för barnet.
12. Överväg att använda en napp
Nappar minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. För att minska risken för kvävning ska inte nappen fästas på ett snöre eller ett halsband. Om barnet tappar nappen medan de sover, behöver du inte stoppa tillbaka den.
Det finns dessutom fantastiskt smarta självlysande nappar. Håll bara nappen under en lampa några sekunder för att ”ladda” den och nappen lyser svagt under hela natten. Det har hjälpt våra små barn att själva hitta nappen och minskat springet för oss!
13. Undvik speciella produkter som lovar att minska risken för SIDS
Produkter som ska hålla din bebis på plats när de sover är onödiga och potentiellt farliga. Att använda kilar placerade runt ditt barn för att hjälpa dem att behålla en viss position under sömnen är aldrig en bra idé.
Apparater som övervakar ett barns hjärtslag är en annan produkt som marknadsförs för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Men dessa fungerar bevisligen inte.
14. Tvillingar behöver tillräckligt med sovutrymme
Det kan vara fint och gulligt att titta på dina kramandes tvillingar medan de sover. Men varje barn behöver fortfarande sitt eget utrymme för att minimera kvävningsrisker.
15. Avstå helt från nikotin
Detta känner du till redan, men det tål att upprepas. Mamman bör helt avstå från nikotin, redan under graviditeten. Och detta gäller all form av nikotin. Cigaretter, snus och läkemedel osv.
Framförallt rökning har bekräftats i flera studier att det drastiskt ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. I vissa fall är det 10 gånger högre risk att ditt barn drabbas av plötslig spädbarnsdöd.
Visst, det kan kännas jobbigt att bara sådär helt plötsligt behöva sluta röka eller snusa. Men som par kan ni göra det tillsammans, se till att pappan också är med på tåget. Hälsosamt för alla inblandade, framförallt det lilla barnet.
16. Se till att familjemedlemmar och pedagoger är uppdaterade
Om ditt barn kommer till ett daghem, förskola eller vistas hos en släkting när du går tillbaka till jobbet, eller om det bara är en tillfällig barnvakt, bör du säkerställa att de är medvetna om och följer Socialstyrelsens rekommendationer. Det kan vara särskilt viktigt om barnet ska sova över hos en mormor, farmor eller annan mor- eller farförälder.
Sovrekommendationerna har ändrades kraftigt de senaste 25 åren, om det här är det första barnbarnet kanske mor- eller farföräldrar inte är medvetna om att barn ska sova på rygg istället för mage.
Barnvakter som själva inte är föräldrar kanske inte har någon aning om att det faktiskt spelar roll vilken position en bebis sover på. Du ska inte räkna med någon vet hur man bäst tar hand om ditt barn om du inte gett dem instruktioner om hur man gör det.
Tips: om barnpassning sker utanför ditt hem, bör du även kontrollera var ditt barn kommer att sova. Betona vikten av att sova på rygg, att inte ha kuddar, uppstoppade djur eller andra saker som kan utgöra potentiella kvävningsrisker nära ditt barn.
För att utbilda potentiella vårdgivare, hänvisa dem till 1177s förbyggande råd för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.
6 vanliga myter om plötslig spädbarnsdöd
Något av det svåraste med utbildning är att få människor att ändra sina förutfattade meningar. Det finns några myter om plötslig spädbarnsdöd som alla föräldrar bör känna till.
Dessa missuppfattningar kan stoppa föräldrar från att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sina barn. Det är därför extra viktigt att slå hål på dessa myter.
1. Vacciner orsakar plötslig spädbarnsdöd
Även om en del föräldrar är övertygade om att vacciner är skadliga så orsakas plötslig spädbarnsdöd inte av vaccinationer. De flesta spädbarn får en serie vaccinationer runt 2 till 3 månaders ålder varpå sörjande föräldrar kan länka samman de två händelserna.
Flertalet studier har dessutom inte visat på något som helst samband mellan plötslig spädbarnsdöd och vaccinationer
Det enda som denna myt gör är att utsätta barn för förebyggbara sjukdomar eftersom deras föräldrar kan vara rädda att ge barnet de vaccinationer som behövs.
Även om det är förståeligt att vara orolig för saker som injiceras i ditt barn, tänk på alla de liv som vacciner har räddat genom åren när du funderar på att skippa dem.
Tro på vetenskapen, inte rykten.
2. Att sova på rygg ökar barnets risk att kvävas
Barn kräks mycket, ibland även när de sover. Föräldrar tror ofta felaktigt att ett barn kvävs om det kräks medan de ligger på rygg. Det brukar vara en allmän teori som sträcker sig flera generationer bakåt, men läkare säger att det inte finns någon grund för det.
När barn kräks i sömnen, vänder de på huvudet och håller sina luftvägar fria så denna myt är inte värd att oroa sig för.
3. Att använda ett andningslarm förhindrar plötslig spädbarnsdöd
Det enda du uppnår genom att koppla upp din bebis till ett andningslarm varje gång de ska sova är att göra dig själv galen. Enligt läkare skapar andningslarm en falsk trygghet och förhindrar inte plötslig spädbarnsdöd.
Andningslarm fungerar inte speciellt bra och frekventa falskalarm kan snabbt bli ett irritationsmoment. Så småningom kommer du att stänga av andningslarmet.
De enda som rekommenderas att användas andningslarm är barn som är födda för tidigt. Dessa får med sig ett andningslarm hem från BB – efter en utbildning hur det fungerar och vad man gör i situationen det larmar.
4. Du måste vända tillbaka ditt barn till ryggläge om de vänt på sig
Ditt barn ska alltid, utan undantag, placeras på ryggen när det är dags att sova. Men vad händer när ditt barn blivit lite äldre? Om de rullar över, måste du fortsätta vända tillbaka dem på rygg?
Svaret på det är, nej. Du kommer att bli galen och det är ändå inte nödvändigt. När ett spädbarn är 6 månader gammalt minskar risken för plötslig spädbarnsdöd drastiskt.
När ditt barn har nått den åldern att de kan rulla över själva har de också vanligtvis utvecklats tillräckligt för att inse när något är fel. Och de kommer att vara stora nog att rulla tillbaka om de befinner sig i knipa.
5. Att låta en bebis sova på ryggen är tillräckligt för att helt förhindra plötslig spädbarnsdöd
Alla barn ska sova på rygg, det har drastiskt minskat antalet dödsfall orsakade av plötslig spädbarnsdöd. Men det är inte ett botemedel.
Den sorgliga verkligheten är att vissa barn kommer att dö av plötslig spädbarnsdöd, även om de sover på rygg.
Några av dessa dödsfall beror på att föräldrar inte alltid följer de rekommendationer som finns. Vissa fall är resultatet av att man delar säng med sitt spädbarn, låter dem sova med kuddar och uppstoppade gosedjur eller överskattar hur varmt en bebis måste ha när de sover.
Det är absolut nödvändigt att se till att ditt barn har sin egna yta att sova på — en som inte inkluderar dig. Om du vill vara vara precis bredvid ditt barn, överväg att använda en sidosäng eller bedside crib.
6. Föräldrar kan höra när plötslig spädbarnsdöd händer och förhindra det
Plötslig spädbarnsdöd händer tyst och snabbt — det är ungefär som en drunkning i det avseendet. Även den mest uppmärksamma föräldern behöver också sova. Men även om du var vaken, är chansen stor att du inte ens skulle märka av när det är på gång att hända.
Denna myt kan vara en av de mest skadliga som finns om plötslig spädbarnsdöd. Den skyller felaktigt skulden på föräldrarna som förväntas göra allting rätt. Föräldraskapet är svårt nog utan att att bli beskylld för oaktsamhet av andra föräldrar.
Sammanfattning
Från det ögonblick du upptäcker att ni är gravida, kommer era liv aldrig att vara detsamma igen. Ni kommer att fyllas med oro över ert barns säkerhet och ett utav alla dessa problem kommer utan tvekan att vara plötslig spädbarnsdöd.
Den traditionella separationen mellan en barnkammare och föräldrarnas sovrum har förändrats genom åren. Som förälder måste du ta hänsyn till din livsstil och oro, du måste bestämma själv vad som fungerar bäst för dig och din bebis.
Att dela sovrum på något sätt är ett bra alternativ och att låta din bebis ha ett eget rum är också ett.
Se över dina alternativ och gör vad som känns rätt för dig- och er gemensamma situation. Som förälder ska du aldrig känna ett krav av att motivera dina beslut för någon.
Påverkade risken av plötslig spädbarnsdöd valet av sovupplägg med ditt barn? Dela gärna den här artikeln med andra som är- eller snart ska bli föräldrar. Den kan göra skillnad. Kunskap är nyckeln till att minimera risken för plötslig spädbarnsdöd.
Källor
Vi använder alltid högkvalitativa källor, inklusive granskade studier, för att stödja faktan i våra artiklar.
- https://www.spadbarnsfonden.se/plotslig-spadbarnsdod/
- https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/kommentar/2014/07/nya-rad-for-att-minska-risken-for-plotslig-spadbarnsdod/
- https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/kunskapsstod/2014-8-2.pdf
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27940805/
- https://www.1177.se/barn–gravid/att-skota-ett-nyfott-barn/plotslig-spadbarnsdod–forebyggande-rad/
- https://kuriren.nu/nyheter/professorn-andningslarm-ar-ingen-losning-nm4672794.aspx